TAEKWONDO

Bilderesultat for taekwondo korean

Taekwondo  er en kampsport med opprinnelse i Korea med røtter som strekker seg flere tusen år tilbake. Den kombinerer kampteknikker, selvforsvar, sport, mosjon, og i noen tilfeller meditasjon og filosofi. 

På koreansk, tae (태, 跆) betyr "å slå eller bryte med foten"; kwon (권, 拳) betyr "å slå eller bryte med knyttneve", og gjøre (도, 道) betyr "veien", "metode" , eller "bane". Dermed kan taekwondo bli løst oversatt som "veien for hånd og fot."
 
I Taekwondo lærer man mange effektive teknikker som kan benyttes i selvforsvar. Taekwondo er spesielt kjent for sine effektive og kraftfulle spark. Taekwondo er en allsidig form for fysisk trening hvor hele kroppen blir godt trent, og kan drives av både barn, mosjonister og utøvere som ønsker å konkurrere. Uansett oppnår man å komme i god form og få økt fleksibilitet. Man utvikler større selvtillit, får bedre konsentrasjonsevne og sterkere selvdisiplin.
 
Taekwondo trenes av over 50 millioner mennesker over hele verden.
 
Alle kan trene Taekwondo. Treningsmetodene er bygget opp på en måte at en legger stor vekt på personlig utvikling.
 
Taekwondo har vært en offisiell OL-gren siden de olympiske leker i Sydney i år 2000.

Det finnes hovedsakelig to former for taekwondo, organisert i hvert sitt internasjonale forbund: WT (World Taekwondo) og ITF (International Taekwondo Federation). WT er offisielt anerkjent av IOC og er det forbundet som organiserer den olympiske grenen. Norges Kampsportforbund er det særforbundet i NIF, som organiserer taekwondo, karate, jujutsu og wushu i Norge, og som arrangerer de offisielle Norgesmesterskapene innenfor de ulike idrettene. Taekwondo er en olympisk sport, og er blant de 10 mest utbredte idretter i verden.

Taekwondo, tae kwon do, ble utviklet som en krigskunst og er fra Silla-dynastiet kjent under navnet Tae kyon, en av forløperene til taekwondo. Taekwondo undergikk en utrolig utvikling i 50-60 årene. Korea eksporterte mange koreanske instruktører til resten av verden, noe som gjorde taekwondo til en kjent kampsport (kunst). Taekwondo har vært under konstant utvikling.

Navnet taekwondo ble etablert da stormestrene for hver skole av taekwondo (se nedenfor) på 1950-tallet ble enige om å ha et felles navn for kampkunsten.

De forskjellige “Taekwondo-stilene” ble frem til vår tid praktisert på forskjellige kampkunst skoler (kwans), og stilene tok navn etter hver kwan.

Fem av disse  kwan’ene er:

1. Moo Duk Kwan, grunnlegger: Hwang Kee.
2. Ji Do Kwan, grunnlegger Yun Kwei Byong.
3. Chang moo Kwan, grunnlegger: Lee Nam Sak.
4. Chung Do Kwan, grunnlegger: Won Kook Lee.
5. Oh Do Kwan, grunnlegger: Choi Hong Hi.